Τα νέα του κέντρου μας γύρω από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τον εθισμό και την εξάρτηση

Στο αλκοόλ.gr αναγνωρίζουμε ότι οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ καθώς επίσης και οι εθισμένοι στα τυχερά παιχνίδια και τον τζόγο, είναι ασθενείς που χρήζουν ολοκληρωμένης και πλήρως στοχευμένης θεραπείας. Ξέρουμε ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη αλλά και ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια και την χαρτοπαιξία αποτελούν καταστάσεις που όχι μόνο επηρεάζουν δραστικά την καθημερινότητα των ασθενών αλλά προκαλούν τεράστιο κόστος σε σωματικό, συναισθηματικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Πρώτιστο μας μέλημα είναι να βοηθήσουμε καταρχήν τα εξαρτημένα άτομα να αναγνωρίσουν το πρόβλημά τους και να συμφιλιωθούν με αυτό. Στη συνέχεια τους προτείνουμε εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών, επίλυσης των προβλημάτων και διαχείρισης των συναισθημάτων τους μακριά από κάθε είδους χρήση ναρκωτικών ουσιών ή καταφυγή στον τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια.

Το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης αλκοόλ σους Έλληνες εφήβους έχει αποκτήσει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις. Σύμφωνα με την προαναφερόμενη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ένας στους τρεις νέους ηλικίας 13 έως 19 ετών δηλώνουν ότι ήπιε πάνω από δέκα φορές τον τελευταίο μήνα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2012. Οι έφηβοι είναι περισσότερο επιρρεπείς στο να αναπτύξουν πραγματικό εθισμό στο αλκοόλ γιατί η μετάβαση από τη χρήση στην κατάχρηση και την εξάρτηση επιταχύνεται με πολύ γρηγορότερο ρυθμό συγκριτικά με τους ενήλικες. Το αλκοόλ ευθύνεται για τη νοσηρότητα και τη θνητότητα στους εφήβους περισσότερο από ότι όλες οι άλλες επικίνδυνες ουσίες συνδυαστικά. Σχετικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα δείχνουν ότι οι έφηβοι καταναλώνουν για πρώτη φορά αλκοόλ στην ηλικία των 12 ετών, ενώ ο μέσος όρος της ηλικίας που αρχίζουν οι νέοι να πίνουν αλκοόλ είναι τα 16,2 χρόνια. Σε έρευνα του ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης – Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία), το 97,6% των μαθητών δήλωσαν κατανάλωση αλκοόλ τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους και το 32%, είκοσι ή περισσότερες φορές τον χρόνο. Τα αγόρια αρχίζουν νωρίτερα τη σχέση τους με το αλκοόλ (15,1 ετών) σε σύγκριση με τα κορίτσια (17,3 ετών). Ένας στους τρεις νέους ηλικίας 16 – 18 ετών ισχυρίζεται ότι πίνει αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, το 17% ότι πίνει τρεις φορές την εβδομάδα τουλάχιστον και το 20% ότι καταναλώνει αλκοόλ πάνω από 5 ποτήρια στο ίδιο χρονικό διάστημα. Σε έρευνα που διαξήχθη στη διάρκεια των ετών 2001 – 2002, σε δείγμα 1324 νέων ηλικίας 15 ετών, διαπιστώθηκε πως 23,4% των αγοριών και 16,9% των κοριτσιών είχαν κάνει χρήση αλκοόλ δύο ή περισσότερες φορές τον τελευταίο μήνα (πριν από την έρευνα).

Το αλκοόλ μπορεί να παράγει μια στιγμιαία ευχάριστη και χαλαρή κατάσταση του νου. Ωστόσο, προβλήματα αλκοόλ και κατάθλιψης συχνά εμφανίζονται μαζί. Είναι πιο ακριβές να πούμε ότι το αλκοόλ συμβάλλει στην ανάπτυξη της κατάθλιψης. Έως 40 τοις εκατό των ανθρώπων που πίνουν έχουν βαριά συμπτώματα που μοιάζουν με καταθλιπτική ασθένεια. Περίπου 5 έως 10 τοις εκατό των ατόμων με κατάθλιψη καταναλώνουν υπερβολικά ποσά αλκοόλ.

Όπως πρέπει να γνωρίζετε, ο νέος αναθεωρημένος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στο άρθρο 42 ορίζει τόσο μειωμένα επιτρεπτά όρια αλκοόλ όσο και αυστηρότερες ποινές (χρηματικά πρόστιμα, αφαίρεση άδειας και πινακίδων, ποινές φυλάκισης).

Κατά συνέπεια, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, σε περίπτωση που σας σταματήσουν για αλκοτέστ, έχει το κόστος της.

Το αλκοόλ επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα ως καταπραϋντικό. Η δράση του είναι ηρεμιστική, επιβραδύνει τον κινητικό συντονισμό και τον χρόνο αντίδρασης. Παράλληλα μειώνει την ικανότητα κρίσης, τον αυτοέλεγχο, προκαλεί διαταραχές στην μνήμη και επηρεάζει την ικανότητα παραγωγής λογικών σκέψεων και πράξεων. Παραδόξως, με την υποχώρηση των επιδράσεών του, το αλκοόλ προκαλεί διαταραχές και στον ύπνο και θεωρείται μια σημαντική αιτία αϋπνίας.
 

Ενώ η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι υπεύθυνη για το θάνατο περίπου 120.000 Ευρωπαίων κάθε χρόνο, ηλικίας από 15 έως 64 ετών, σήμερα λιγότερο από το 10% των ασθενών με εξάρτηση από το αλκοόλ λαμβάνει κάποιου είδους θεραπεία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, εάν το ποσοστό των ασθενών που λάμβαναν θεραπεία αυξανόταν στο 40%, θα μπορούσαν να σωθούν 11.700 ζωές ετησίως. Πρόκειται για έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό European Neuropsychopharmacology6και πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή J. Rehm από το Κέντρο Εξάρτησης και Ψυχικής Υγείας του Τορόντο. Η συγκεκριμένη έρευνα καταγράφει, για πρώτη φορά, τις θανάσιμες συνέπειες της εξάρτησης από το αλκοόλ, καθώς και της περιορισμένης θεραπείας της στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα και την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων λόγω χρήσης αλκοόλ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο σημειώνονται 2.000 θάνατοι και υπάρχουν 4.000 βαριά και 30.000 ελαφρά τραυματισμένοι από ατυχήματα που συμβαίνουν εξαιτίας της κατάχρησης αλκοόλ. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Επίσης, “καμπανάκι” κινδύνου είναι ότι το 30 % των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα είναι παιδιά.

 

Πόσο απέχει η καταστροφή από την αναγέννηση; Το σκοτάδι από το φως; Η ζωή από τον θάνατο;

Θεωρείτε τα παραπάνω μεγάλα φιλοσοφικά ερωτήματα που μπορούν να συζητηθούν μόνο σε θεωρητικό επίπεδο; Κάνετε λάθος.

 

 Το αλκόλ θεωρείται το πιο επικίνδυνο από τα νόμιμα ναρκωτικά και ευθύνεται για την απώλεια χιλιάδων ζωών. Όχι μόνο για τις μόνιμες ζημιές που προκαλεί σε ζωτικά όργανα του ανθρώπινου σώματος αλλά και για την έλλειψη ελέγχου που προκύπτει από την υπερβολική κατανάλωση στη διάρκεια της οδήγησης. Το αλκόλ είναι αποδεδειγμένα ένας από τους κυριότερους παράγοντες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, θανατηφόρων σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων.

 

 

Ο αλκοολισμός είναι ουσιαστικά μια ασθένεια, μία νόσος που έχει συγκεκριμένα στάδια, όπως και οι περισσότερες ασθένειες. Κάθε στάδιο έχει και συγκεκριμένα συμπτώματα που μπορούν να καθορίσουν σε ποιο βαθμό έχει προχωρήσει η ασθένεια. Πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι ο αλκοολισμός νοούμενος ως ασθένεια υπερβαίνει την βαριά κατανάλωση αλκοόλ και έχει ευρύτερες και καταστροφικότερες συνέπειες. Ανεξαρτήτως του σταδίου που βρίσκεται ένα αλκοολικό άτομο, η ασθένεια δεν μπορεί να ξεπεραστεί εάν δεν αναγνωρίσει το πρόβλημα και την “εξουσία” που το αλκοόλ ασκεί σε αυτόν.